
A rkbetegek gygyulsban az egszsges tpllkozsnak nagy szerepe van. n nagyon szerencssnek mondhatom magam, mert rtalltam a „Rk ellen az Emberrt, a Holnaprt! „ Trsadalmi Alaptvny Tmaszad Szolglatra. Az szervezseskben indult a Tankonyha daganatos betegek rszre. Nagyon j hangulatban fznk s esznk (amit fztnk meg is eszk).
A tankonyht Kisa Judit dietetikus vezeti. Az recepteit raktam ki a lapra. n aki nagyon szerettem a hasamat az dessget a tsztt, meg mindent... Nagyon (ht...) knnyen megfogadtam a tancst. Ajnlom mindenkinek. Ha segtsg kell akkor Judit ad nektek tancsokat. Elrhetitek a kvetkez mdon.
Kisa Judit Mobil telefon 70/313-7164 E-mail kisajudit@freemail.hu Tpllkozsi tancsads daganatos betegek rszre; kemoterpia, sugrterpia utni dits trend sszelltsa.
  
RECEPTEK
CSRASALTA 10 dkg tbbfle csrztatott nvny (bza,lucerna, zszsa,miskulancia, lencse,bors,mustrnapraforg, brokkoli, vegyes, vrshagyma), 10 dkg apr kockra vgott alma, 5 dkg zeller vkony cskokra vgva, 1/2-1 citrom leve, 1 pici s, 1 teskanl mz,1-2 evkanl mustr, 1-2 evkanl hidegen sajtolt olaj, nhny deka durvra vgott di. A citrom levt a sval, a mzzel, s a mustrral sszekeverjk. Ezutn aprnknt hozzadjuk az olajat is, mely rtapasztja az ntet a zldsgek felletre. Az ntetett sszekeverjk a zldsgekkel, majd megszrjuk a dival. zls szerint dszthetjk kockra vgott Feta-sajttal.
CSRA SALTANTETEK 1 tojs srgja, 1 k.k. mustr, 1 pohr tejfl,doboz bzacsra, pr csepp citroml, s, fszerek zls szerint A tojs srgjt a mustrral, a sval, borssal habosra keverjk, hozzadjuk a citromlevet, tejflt s a bzacsrt, majd jl sszeturmixoljuk. Az gy kapott ntetett majonz helyett hasznlhatjuk.
HAGYMALEVES 10 dkg egy vagy tbbfajta hagyma, 4 evkanl hagymacsra, 1 pohr tejfl, 5 dkg sajt, 2 evkanl olaj, s, fehrbors A nagyon aprra vgott, vagy megdarlt hagymt olajon rzsasznre proljuk, zls szerint szzuk, borsozzuk, majd felntjk 7-8 dl vzzel, s 10-12 percig lass tzn fzzk. A lereszelt sajtot tejfllel sszekeverjk s vatosan belecsurgatjuk a levesbe. Kevergetve mg nhny percig fzzk. Tlalskor friss ropogs hagymacsrval megszrjuk.
RETEKKRMfekete retekbl 2 kisebb tiszttott fekete retek, nhny kanl tejfl, 4 dkg kmnyes sajt, 1 fej tiszttott vrshagyma, petrezselyem, citroml, rlt kmnymag A sajtot, retket s a vrshagymt finom reszeln lereszeljk, s sszekeverjk a tejfllel, az aprra vgott petrezselyem zldjvel, az rlt kmnymaggal s nhny csepp citromlvel. St nem tesznk bele, mert zestshez elegend a sajt sajt startalma. Ha mr nem kapnnk fekete retket, helyettesthetjk ms retek flvel, srgarpval, zellerrel vagy karalbval.
VEGYES ZLDSG-KRMLEVES Hozzvalk: srgarpa, petrezselyemgykr, zeller, burgonya, vrshagyma, fokhagyma, petrezselyem, lestynlevl, s; A megtiszttott zldsgeket fel aprtjuk s enyhn ss vzben, feltesszk fzni. Kzben beletesszk a hagymkat s a lestynleveleket is. Amikor a zldsgek majdnem puhra fttek, hozztesszk a felaprtott burgonyt s tovbbfzzk. Vgl az egszet turmixszoljuk, majd a tetejt meghintve bzacsrval s aprra vgott petrezselyem zldjvel, tlaljuk.
SNIDLINGES SRGARPA-SALTA Hozzvalk: 2-3 srgarpa, 2 gerezd fokhagyma; A srgarpt lereszeljk s hozzkeverjk a ppp zzott fokhagymt. Almaecettel s hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk, majd kevs sval zestjk. zls szerint mg mzzel is zesthetjk, br a srgarpa nmagban is desks z. Jl tkeverjk, vegtlba halmozzuk, tetejt aprra vgott snidlinggel dsztjk, majd lefedve htszekrnybe tesszk nhny rra. A htben napokig elll, rdemes ezrt nagyobb mennyisget kszteni belle.
KPOSZTS PALACSINTA Hozzvalk: az alaptszthoz: 30 dkg teljes rls liszt, 3 tojs, s, 7-8 dl sznsavas svnyvz, 1/2 dl olajon a tltelk: 1/2 kg des kposztt 2 evkanlnyi olajon 1 teskanlnyi mzzel lepirtunk, amit fszereznk 1 teskanlnyi sval, 1 teskanlnyi borskafvel, s ugyanennyi szrtott kaporral; A tojsokbl, lisztbl, vzzel, olajjal elksztjk az alaptsztt. Olajjal kikent palacsintastben fed alatt vastag alapokat stnk. Egymsra cssztatjuk, s a rtegek kz tesszk a kposzts tltelket s reszelt sajtot. Tortaknt szeletelhet
CSBEN SLT PADLIZSN Hozzvalk: 1 kg kzepes padlizsn, tengeri s, 1 kg paradicsom, 1 kis csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkskanl rlt fehrbors, 5-6 evkanl olvaolaj, 30 dkg mozzarella sajt, 10 dkg frissen reszelt parmezn; A padlizsnt megmossuk, kocsnyt levgjuk, trzst fl centi vastagon flszeleteljk. Tlba szrjuk, 1 kiskanlnyi sval sszekeverjk, 1 rn t llni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghmozzuk - ehhez, ha szksges, le is forrzzuk -, majd magjait kikaparva aprra vgjuk,serpenybe dobjuk. A felaprtott bazsalikommal s a prsen ttrt fokhagymval fszerezzk, megborsozzuk, kiss megszzuk. Lefdve, kis lngon 10 percig proljuk, majd hlni hagyjuk. A beszott padlizsnt foly hideg vz alatt megmossuk, jl leszrogatjuk. Az olvaolajat serpenybe ntjk, s a forr olajban a padlizsnkarikkat mindkt oldalukon 2 percig stjk, majd anlkl, hogy lecspgtetnnk, tzll tlba vagy tepsibe rakjuk, s a maradk felaprtott bazsalikommal behintjk. Erre kerl a felszeletelt vagy kockra vgott mozzarella, amit a paradicsomos mrtssal nyakon ntnk. Egy kevs parmeznnal behintjk, s elmelegtett stben, kzepes lnggal (I80C) kb. 35 percig stjk. Ekkor a maradk parmeznt is rszrjuk, s tovbbi 10 percig stjk.
BAZSALIKOMOS PARADICSOMSALTA Hozzvalk: 10-12 rett, de kemny paradicsom, fl csokor bazsalikom, 3-4 evkanl olvaolaj, tengeri s, rlt fehrbors vagy borskaf; A paradicsomok szrt kimetsszk, a szemeket cikkekre vgjuk, s a kisebb darabokra tpett bazsalikomlevllel sszeforgatjuk. Az olvaolajba kb. 1 mokkskanlnyi st s feleannyi borsot kevernk, vgl a paradicsomra locsoljuk.
ZLDBABOS BURGONYASALTA Hozzvalk: 1 kg hjban ftt burgonya, 50 dkg ftt zldbab, 8-10 kisebb paradicsom, tengeri s, rlt fehrbors vagy borsikaf, 3 evkanl olvaolaj, 1 evkanl balzsamecet vagy msfle vrsborecet is lehet; A kihlt s meghmozott burgonyt kzepes kockkra, a babot 3 centis darabokra, a paradicsomot cikkekre vgjuk. Mindezeket tlba tltjk, leheletnyit megszzuk, megborsozzuk. Az olvaolajat s az ecetet sszekeverjk, a saltt beleforgatjuk.
DES ZABPEHELYKSA Hozzvalk: egy cssze zabpehely, hrom cssze vz, kt evkanl mazsola megmosva, lecsepegtetve, egy kanl mz, kt alma vagy ms idnygymlcs. Elksztse: a zabpelyhet ktszeres vzben fzzk lassan, hozzadjuk a mazsolt, s tovbbfzzk, amg felszvja a vizet; akkor a tzrl levve belecsepegtetjk a mzet; ha kicsit kihlt, rreszeljk az almt - vagy ms idnygymlcst kevernk hozz.
HAMIS HSLEVES Hozzvalk: kt szl srgarpa, kt szl fehrrpa, kt szelet zeller, egy szelet kelkposzta, egy fej vrshagyma, kt gerezd fokhagyma, egy szl lestynlevl, egy kvskanl kmnymag, fl kvskanl majornna, kt evkanl hidegen sajtolt olaj, ngy csipet s. Elksztse: a feldarabolt zldsgeket hideg vzben feltesszk fni a fszerekkel egytt; amikor minden megpuhult, elzrjuk a tzet alatta, az olajat a tetejre ntjk; bettknt korps bzadarbl kszlt galuskt adjunk hozz.
RAKOTT HAJDINA Hozzvalk: kt s fl cssze hajdina tiszttva, megmosva, egy kil karfiol rzsira szedve, megmosva, fl kil gomba tiszttva, darabolva, kt fej vrshagyma, aprra vgva, hat evkanl hidegen sajtolt olaj (ngy evkanl a hagymhoz, kt evkanl a hajdinhoz), egy csom petrezselyem zldje, aprra vgva, hrom csipet tengeri s, egy pohr kefir. . Elksztse: a hajdint olajon pr percig pirtjuk, majd hrom cssze enyhn ss vzzel felntjk, s lefedve harminc perc alatt puhra fzzk; a karfiolt lobog, forr vzben pr percig forraljuk, majd kiszedjk s lecsepegtetjk; a hagymt az olajon megpirtjuk, szzuk, beletesszk a gombt, s fed alatt puhra proljuk, majd megszrjuk a petrezselyem zldjvel; tzll tlba lerakjuk: als rtege a hajdina legyen, a tetejre a karfiol kerljn; egy pohr kefirrel vagy joghurttal meglocsoljuk, s a stbe tve megstjk.
TAHINI Hozzvalk: egy cssze szezmmag, fl cssze hidegen sajtolt olaj, egy csipet tengeri s. Elksztse: a szezmmagkrmhez a szezmmagot vilgosra pirtjuk (olaj nlkl, vastag alj serpenyben, kis lngon, folytonos kevers kzben ), majd kvdarln megrljk; az olajjal egytt kikeverjk; mrtsok, szendvicskrmek zestsre kitn.
HAJDINALEVES Hv.: 1 cssze hajdina, 1 nagyobb burgonya, l szp szl srgarpa s 1 petrezselyemgykr, 1 kzepes fej hagyma, 1 kk des pirospaprika, 1-msfl ek hidegen sajtolt napraforgolaj, kb. 2 l vz, s. A hajdint a hideg vzben feltesszk fni. Amikor forr, hozzadjuk az aprra vgott hagymt, a feldarabolt zldsget, s a centimteres kockkra vgott burgonyt. Megszzuk, s fed alatt, takarkon fzzk, amg a zldsgek megpuhulnak (a hajdina hamar f ). Levesszk a tzrl, megvrjuk, amg kiss lehl, hozzadjuk az olajat, a pirospaprikt, s elkeverjk az tellel. E sr leves igen laktat tel.
KARFIOLFZELK Hv.: 1 nagy fej karfiol, 1 nagy fej vrshagyma, s, olaj, koriander, 1 pohr kefir vagy joghurt, 2 ek. liszt, zldpetrezselyem. Futtassuk meg a hagymt az olajon, ntsk fel vzzel, s ha forr, tegyk bele a nagyon aprra szedett karfiolt. Ha puhra ftt, habarjuk be, tlalskor pedig hintsk meg az aprra vgott zldpetrezselyemmel. Pirts kenyrrel kitn.
RNTOTT TOFUSZELET Hv.: 0,5 kg Tofu, 0,5 dl szjaszsz, 5 dkg darlt szezmmag, kurkuma, rlt fehrbors, tengeri s zls szerint, rlt fehrbors 15 dkg durumliszt, 25 dkg zsemlemorzsa, 0,5 liter olaj. A tofut szeletekre vgjuk, a tengeri s, a szjaszsz s az rlt szezmmag keverkvei fszerezzk. 5 dkg durumlisztet a kurkumval, kevs sval sszekeverjk s vzzel palacsintatszta srsg masszt ksztnk. A tofuszeleteket a maradk lisztbe, a masszba vgl a morzsba forgatjuk. Felmelegtett olajban pirosra stjk, majd lecsepegtetjk.
KRUMPLIS ML 20 dkg kukoricadart forrzzunk le fl liter feles tejjel. Fl dl tolajat s kb. 40 dkg ftt, trt burgonyt, kevs st rakunk hozz. Kb. l cm vastagon tepsibe tertjk, majd megstjk. Ha kihlt, felszeleteljk. Megkenhetjk lekvrral, s esetleg kt-kt szeletet ssze is borthatunk.
DATOLYS ALMS MZLIKOCKA – VANILIA SODVAL Hv.: 0.5 kg alma, 6 dkg zabpehely, 25 dkg vegyes mzli, 5 dkg datolya, 5 dkg mz. Az almt lereszeljk, majd a zabpelyhet s a mzlit hozzadjuk. sszekeverjk az aprra vgott datolyval s a mzzel. Az gy kapott masszt egy tepsibe tesszk s kb. 30 percig forr (200 c fokon) stben kiszrtjuk. Vanlia sod: 0.5 liter szjatej, 15 dkg mz, fl vanliard, 10 dkg tnklybzaliszt. A lisztet a szjatejjel simra keverjk s a fahjjal felforraljuk, mzzel destjk.
KASZALEVES Hv.: l nagy fej vrshagyma, 2 szl srgarpa, 20 dkg kelkposzta, s, bazsalikom, borsika, pritaminkrm, babrlevl, olaj. Az olajon futtassuk meg a hagymt, a vgn mg pirtsuk egytt bazsalikommal s a borsikval. ntsk fel vzzel, s ha forr, tegyk bele az aprra vgott zldsgeket s a tbbi fszerrel fzzk kszre.
LENCSEFZELK Hv.: 30 dkg lencse, egy mark hajdina, 1 nagy fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, vz, s, babrlevl, pirospaprika, koriander, 1 csokor zldpetrezselyem. Vzben fzzk meg az elre beztatott lencst a kockra vgott vrshagymval, zzott fokhagymval s a fszerekkel. Amikor flig puha a lencse, szrjuk bele a hajdint, ez jl be srti a fzelket. Ha megftt, hintsk meg az aprra vgott zldpetrezselyemmel.
MAZSOLS RPASALTA Hv. 4 fre: 2 szl reszelt srgarpa, 15 dkg meghmozott, megreszelt sttk, 13 dkg mazsola, 3 ek. olaj, 1 ek. citroml, 1 kiskanl mz A rpkat meg a tkt egy tlban kzzel alaposan sszekeverjk. A mazsolt is beleszrjuk;, s mg egyszer tkeverjk. Az olajat a citromlvel s a mzzel sszerzzuk, s a saltra locsolva azonnal knljuk.
MOGYORS ZABPEHELYKEKSZ Hv.: 25 dkg zabpehely, 25 dkg barna rozsliszt, 5 dkg mogyor, 1 db tojs, 4 ek. mz, 1 dl olaj, 0,5 dkg leszt, 0,5 liter vz. A zabpelyhet 2-4 rig langyos vzben ztatjuk. A mzet, a tojst, a ledarlt mogyort, az lesztt habosra keverjk, hozzadjuk a beztatott zabpelyhet s a lisztet. Sima tsztt ksztnk, amit 2 cm vastagsgra nyjtunk, s villval megszurkljuk. Klnbz formkat szaggatunk belle s kiolajozott tepsibe tve, elmelegtett stben ropogsra stjk.
TLTTT ALMA A megmosott almt ne hmozzuk meg. Az alma mrettl fggen szemlyenknt egy-kt almt szmtsunk. Trt mzzel, mazsolval s a kivgott almadarabok reszelknek egy rszvel, valamint szemlyenknt 1 kvskanl extrudlt bzapehellyel sszekeverjk s a kivjt almkba tltjk. A reszelk maradkt kavarjuk ssze sovny tejfllel vagy kefirrel, kevs kukoricadarval vagy kukoricaliszttel, s ntsk a tlttt almra. Forr stben addig sssk, amg az alma kicsit megpuhul
OKARA FASRT 0,5 kg okara /szjabab-rost/ 3 dkg szezmmag, tengeri s s fehrbors zls szerint, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 g kemnyt, 1 db tojs, olaj a stshez. Az okart sszekeverjk a szezmmaggal, a fszerekkel, az sszezzott fokhagymval s a kemnytvel. Ha a massza nem ll ssze, akkor hasznljuk csak a tojsokat! Pogcskat formzzunk bellk s b forr olajban kistjk, vagy roldot ksztnk belle, s forr stben megstjk.
TLTTT HAGYMA Hv.: 8 nagyobb fzhagyma, s, rlt bors, 20 dkg gomba, 2 ek. olaj, rlt kmnymag A megtiszttott hagymkat egszben hagyva, ss vzben 5 percig fzzk. Ezutn kls leveleiket szthajtva a kzepket kivjjuk, majd a hagymkat megszzuk, megborsozzuk. A kivjt rszeket fel aprtjuk, s a vkonyra szelt gombval egytt az olajon megproljuk. Megszzuk, a borssal s a kmnnyel fszerezzk. A hagymk regbe tltjk, fogvjval mindegyiket megtzzk, majd a tlttt hagymkat tepsire rakjuk, s forr stben kb. 20 perc alatt megstjk. nllan, vagy kretknt kivl, finom tel
MOZSARAS BAB Hv.: 25 dkg fehr bab, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl hidegen sajtolt tolaj, s, bors, pirospaprika, petrezselyemzld. A babot jszakra beztatjuk, msnap tiszta vzzel lebltjk, megfzzk. Amikor flig megpuhult, akkor picit megszzuk. Ha puha, leszrjk, tpasszrozzuk, vagy mozsrban megtrjk. Az olajon megfuttatjuk az aprra vgott fokhagymt, a tzrl levve megborsozzuk, szzuk, pirospaprikval zestjk, majd jl elkeverjk a babbal s az aprra vgott petrezselyemzlddel. Kenyrre kenve fogyasztjuk savany paprikval vagy zld paradicsommal.
MZES MKOS Hv.: (kb.20 szelethez) 3 tojs, 1 cs vanlis cukor, 2 dl darlt mk, 20 dkg Graham-liszt, 1 kiskanl stpor, 10 dkg vaj, 1 tejfl, 1 dl tej, a forma kikenshez vaj, a tltelkhez 15 dkg mlnavagy csipkebogylekvr A tojssrgjt a mzzel s a vanlis cukorral fehredsig verjk, a mkot hozzadjuk. A Grahamlisztet a stporral sszekeverjk. A vajat megolvasztjuk s a tejflt a tejjel meg a mzes tojs srgval a liszthez adjuk. Vgl a kemny habb vert tojsfehrjket is beleforgatjuk. Egy zgerinc vagy gyrformt vkonyan kivajazunk s a mkos masszt beletltjk. Elmelegtett stbe toljuk s kzepes lnggal (175 c) kb. 50 percig stjk. Ha kihlt, a formbl kibortjuk, flszeleteljk s 2-2 szeletet a lekvrral sszeragasztunk.
FRANKFURTI ZLDSGFZELK Hv.: 1 nagy fej vrshagyma, 20 dkg kelkposzta, 20 dkg burgonya, 1-1 szl srgarpa s gykr, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 pohr kefir, 2 ek. liszt, s, pirospaprika, majornna, rlt kmny, snack fszerkeverk. A hagymt a fszerekkel futtassuk meg kevs olajon. A vgn adjuk hozz a zzott fokhagymt s a pirospaprikt, majd engedjk fel vzzel. Ha forr a vz, tegyk bele az aprra vgott zldsgeket, szzuk meg s fzzk kszre. Behabarhatjuk lisztes kefirrel. Pirts kenyrrel nagyon finom. Kposzts kukoricagombc: Hv.: 1 kzepes fej deskposzta, kt sszetett maroknyi kukoricadara, 2 ppos evkanlnyi gabonatejpor vagy tkezsi kemnyt, esetleg kukoricaliszt, csipetnyi a fszerekbl: borskaf, rlt kmny, gymbr, 1 babrlevl s 5 kefires pohr svnyvz. A vzben tegyk fel a kukoricadart s fzzk addig, amg kezd elvlni az edny faltl. vatosan bnjunk vele, kis lngon fzzk, mert ha felforr, "lvldz". Ha ksz, tegyk flre hlni. A kposztt vgjuk laskra, s egy evkanlnyi vzben tegyk fel proldni, a fszerekkel egytt, kis lngon, hogy oda ne kapjon s persze persze fed alatt. Amikor ez is ksz, kezddik a f attrakci. A kukoricadarbl csippentsnk ki egy gombcnyit. Lapogassuk szt s a kzepre tegynk a prolt kposztbl. Hengergessk gombcc, s szp sorjban a gombcokat tegyk egy vegtlba. Amikor valamennyi "gldinnel" elkszltnk, ntsk le a gabonatejpor vagy a kemnyt/kukoricaliszt vizes oldatval, azaz az svnyvzben csommentesen elkevert szsszal. Tegyk az egszet stbe, s alaposan melegtsk t.Klnskppen stni nem kell, hisz minden adalkanyag ftt llapot.
CSICSKASALTA Hv.: 40 dkg csicska, 10 dkg zeller, 1/2 citrom vagy 2 kk almaecet, 2 kzepes alma, 1 kk. kukoracsra-olaj (ez el is maradhat). A csicskt fehrre sroljuk, majd durvra reszeljk. Ugyangy jrunk el egy darabka zellerrel is, csak azt finomra reszeljk. A keverket meglocsoljuk citrommal vagy almaecettel, s belereszeljk az almt is. Vgl hozzadjuk a kukoricacsra-olajat, jl sszekeverjk a tetejt turbolyval, zellerlevllel vagy kevs petrezselyemmel dsztjk. desteni nem kell, a csicska elgg des.
TRKARIKA Hozzvalk: fl kg tr, 1 kefir, 1 ek. szdabikarbna, annyi (2-3 fle sszekeverve) liszt, amennyit felvesz. Keverjk ssze a trt a kefirrel s annyi, szdabikarbnval elegytett liszttel, hogy rugalmas tsztt kapjunk. Ha ss tsztra vgyik, keverjen bele egy csipet st s rlt kmnymagot, gy ssse meg kiolajozott tepsiben. Hintse meg a tetejt durvra vgott dival s ssse barnra. Ha kihlt, kerek formval vgjon belle karikkat. Ha deset kvn, a tszthoz tegyen zls szerint mzet, vanlit, jl megmosott citrom reszelt hjt, s a tovbbiakban jrjon el gy, mint a ss vltozatnl.
TAVASZI RIZSLEVES Hv.: 1 csomag jhagyma, 1 csomag vegyes j zldsg, 1 mark bamarizs, 1 csomag zldpetrezselyem, fl citrom leve, olaj, s, bazsalikom, borsika, kakukkf, rlt kmny. Az elz nap beztatott rizst, az aprra vgott jhagyma fehr rszt s a fszereket forgassuk 1-2 percig kis olajban. ntsk fel vzzel. Ha forr, adjuk hozz a kettvgott rpt s a gykeret s fzzk kszre. Kln tlkban adhat juk az asztalra az jhagyma zldjt kis kefirrel vagy joghurttal.
REBARBARS KOMPT/SZRP/KOCKA Hmozzuk (hzzuk) le 1 kg. rebarbara hjt, majd 5 cm-es darabokra vgva tegyk fel egy jl megmosott citrom lehmozott s aprra vgott hjval annyi vzben fni, amennyi ppen ellepi. Pr perc utn zrjuk el alatta a lngot s hagyjuk kihlni. Mg langyosan keverjnk hozz zls szerint mzet s mr lehet is kanalazni a finom s klnleges z komptot. Szrp ksztshez a fentiek szerint jrunk el, de dupla mennyisg vzben tegyk fel fni. A rebarbart sr tsztaszrn szrjk le, a visszamaradt lbe pedig (ha mr langyos!) tegynk annyi mzet, amennyi ppen megdesti. vegbe tltve htben 1-2 napig elll. Fogyaszts eltt cseppentsnk bele pr csepp citromlt. A megftt, mzzel zestett rebarbara al s fl pedig tegynk a tepsibe lepny tsztt, finom rebarbara-lepny lesz belle. Gazdagthatjuk a tltelket mazsolval, kkuszreszelkkel vagy darlt dival is.
SSKASALTA 40 deka megtiszttott sskt meg 2 szl prhagymt vgjunk aprra, majd 2 szl srgarpt is reszeljnk bele. 1 evkanl lenmaggal hintsk meg, s ntsk le kefir, citroml s pr csepp szjaolaj keverkvel. sval, csipetnyi fehr borssal fszerezzk. Elksztsi id: 30 perc
SZINESSALTA Hv. 6 fre: 1 nagy fej pirosas level salta, 1 des kmny gum, 1 kis fej lila hagyma, 2 ek olvaolaj, 1 ek fszerecet A saltt leveleire szedjk, megmossuk, leszrtjuk, s apr darabokra tpjk. Az deskmnyt vkonyan felszeleteljk, a hagymt karcs karikkra vgjuk, s a saltalevelekkel sszekeverjk. Elszr az olajjal, majd az ecettel meglocsoljuk. vatosan sszeforgat juk s azonnal tlaljuk.
ALMS-TORMS PIROS MRTS Hv.: 2 nagyobb alma, 2 evkanlnyi reszelt torma, 15-20 dkg-nyi ribizli v. meggy A hozzvalkat aprtgpben sszeaprtjuk. Ennek hinyban az almt leresze1jk, a msik gymlcst villval sszetrjk, s sszekeverjk reszelt tormval. Nagyon finom, pikns mrtst kapunk. zls szerint zesthetjk sval, citromlvel, mzzel is.
ZLD GOMBALEVES Hv.: 25 dkg laskra vgott gomba, 30 dkg spent, 1 csomag jhagyma zldje, 1 ek olaj, 1-1 csipet bazsalikom, oregano, s, biovegeta. Az olajon futtassuk meg a gombt a 2 cm-es darabokra vgott jhagyma zlddel, adjuk hozz a fszereket, il vegett, majd fed alatt fzzk kb. 10 percig. Ekkor tegyk bele a megmosott, megtiszttott spentot, keverjk t, szzuk meg, ntsk fel vzzel s fzzk kszre.
PARADICSOMOS ZLDBABFZELK Hv.: 70 dkg zldbab, 1 kzepes fej vrshagyma, fl csokor zeller zld, 3 ek olaj, 1 kiskanl pirospaprika, s, l l 100%-os rostos paradicsoml, 2 ek tkezsi kukoricakemnyt, esetleg valamilyen liszt. A hagymt finomra vgjuk. Felhevtjk az olajat, s megfuttatjuk benne a hagymt. Pirospaprikval behintjk, elkeverjk, s rntnk l dl vizet. Enyhn szzuk, s lefedve kb. 10 percig proljuk. Ezalatt a babot megtiszttjuk, s kb. 2,5 cm darabokra vgjuk. Rdobjuk a hagymra, kevs vizet ntnk al, s lefedve, rvid lben puhra proljuk. Kevs paradicsomivei simra keverjk a kemnytt, majd hozzadjuk a tbbi paradicsomlevet is. Rntjk a babra, kevergetve felforraljuk, s addig fzzk, amg besrsdik.
GYMLCSVEL Gymlcst tehetnk el tlire tartstszer mentesen a kvetkez mdon: A megtiszttott, kimagozott, feldarabolt gymlcst (pl. meggy, szilva) egy fazkban feltesszk fni. (fed alatt) Ha kevsb lds s rett a gymlcs, mint az idelis lenne, akkor egy nagyon pici vizet tehetnk al, hogy le ne gjen. A gymlcs mell zestsknt tehetnk pl. egsz fahjat, vagy ms fszert, ami illik hozz. Kb. ½-3/4 ra fzs utn lekapcsoljuk, mzet kevernk' bele. Tisztra mosott vegekbe tltjk, celofnnal fedjk le gy, hogy kt rteg celofn kz kerljn egy kis tartstszer (teht a gymlccsel gy nem rintkezik). Szraz dunsztba tesszk, s ksz is a finomsg tlire. Ha egy nagyobb veg aljra tesznk valamilyen gymlcsvelt, a ksbb r gymlcskbl ugyangy ksztve tehetnk r egy kvetkez rteget is, gy gusztusos, cskos gymlcs-klnlegessget kapunk. Arnyok. l kg mzhez kb. 6 kg gymlcs
KAPROS NYRI SALTA Hv.: 2 csokor piros retek,2 csokor zldhagyma, l fej kemny salta,2 fej lila karalb, az ntthez: l csokor kapor,2 dl joghurt,2 kemny tojs srgja,2 evkanl hidegen sajtolt olaj, I teskanl mustr, l teskanl bamacukor vagy mz, zls szerint s A retket s a hagymt megtiszttjuk. Mindkettt felkarikzzuk, a hagyma zldet a salta mrtshoz flretesszk. A saltafejet megmossuk, leszrtjuk, majd vkony cskokra tpjk vagy vgjuk. A karalbt hmozs utn az almareszel durva fokn lereszeljk. Turmixgp poharba ntjk a joghurtot s az olajat, hozztesszk a felkarikzott hagyma zldet, a megmosott s lecspgtetett, valamint sszevgott kapor felt, a mustrt, a tojs srgkat, a st s a cukrot, majd sr mrtss keverjk. A mrtst ezutn saltstl ba ntjk, s beleforgatjuk a feldarabolt zldsgeket meg a saltaleveleket. vatosan tforgatjuk, s befedve egy-kt rig htjk. Kzvetlenl tlals eltt ismt tkeverjk
CUKKINILEVES Hozzvalk: 30 dkg cukkini, 1 fej vrshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl kefir (vagy joghurt), olaj, 1 zsemle A cukkinit, hagymt, fokhagymt aprra vgjuk, puhra fzzk, turmixszoljuk. Kiegsztjk, hogy 7 dl leves legyen, belekeverjk a kefirt, ha kell szzuk. Olajban pirtott zsemlekockkkal tlaljuk.

|