manyi
manyi
Men
 
Vendgknyvem

 
Men2
 
Fotk
 
Kreatv munkk
 
Hobbi munkim
 
Akik segtettek a rk elleni harcban
 
Frumok a rkrl
 
Remnyt ad hiradsok
 
trendkiegszitk - (gygyszerek?)
 
Tudnivalk a daganatokrl
 
Tankonyha

                                                                              

TANKONYHA - EGSZSGES TPLLKOZS JEGYBEN

HAGYMALEVES
Hozzvalk: 4 nagyobb vrshagyma, olaj, s, 2-3 ek. liszt, 0,5-1 dl fztejszn A hagymkat meghmozunk, vastagabb karikkra vgjuk. Pr kanl olajon megszva tproljuk, s a liszttel megszrjuk. tkeverjk, s felntjk 1 liternyi vzzel. zesthetjk natr telzestvel. Ha kell, mg szzuk, s puhra fzzk. Amikor elkszlt, belekevernk 0,5 – 1 dl fztejsznt. A bettje pirtott rozskenyr szelet rolvasztott sajttal.


MARINROZOTT CSIRKECOMB
Hozzvalk: 4 kisebb csirkecomb, 5 ek. kechup, 3 ek. mustr, 5 gerezd fokhagyma zzva, 1 kk. borsikaf, ½ kk. rlt kmny, ½ kk. majoranna, 1 tk. s, 0,5 dl olaj A hozzvalkban felsoroltakat sszekeverjk, majd alaposan bedrzsljk a csirkecombokba, s nhny rn t rleljk. Jnai tlba fektetve stjk t a hst kzepes hfokon (gz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) elszr lefedve 20 percig, majd fed nlkl mg 10 – 15 percet.


KAPROS TLTTT KPOSZTA KLESSEL
Hozzvalk: 30 dkg darlt pulyka, 12 dkg kles, 1 kzepes fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teskanl borsikaf, 8 db savany kposzta levl, 50 dkg szlas savany kposzta, 50 dkg des kposzta, 3-4 teskanlnyi kapor, 5 dl natr joghurt, s, 4-5 evkanlnyi olaj Az aprra vgott vrshagymt sval az olajon tproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt. sszekeverjk a darlt hst a hagymval, 0,5 teskanlnyi sval, a borsikafvel. 8 egyenl rszre osztjuk, s lazn a levelekbe tltjk. Tzll tlba tesszk a tlttt kposztkat, s villval kicsit megszurkljuk. Rtesszk a joghurt felt, s a kapor felt is. Felntjk annyi vzzel, amennyi flig ellepi. Rtesszk az aprra vgott, a maradk joghurttal, kaporral sszekevert kposztt. Fedvel lefedve stben 220 Celsius fokon 60 perc alatt kszl el. Frissen kovszolt kposztbl is kszlhet, ilyenkor a levt hasznljuk felntsl.


HALPOGCSA
Hozzvalk: 40 dkg friss vagy mirelit tonhal, 20 dkg burgonya, 1 tojs, 4 dkg reszelt Trappista vagy Eidami sajt Fszerek: s borsikaf, szerecsendi, petrezselyem A halat ledarljuk, s sszekeverjk a reszelt burgonyval, a tojssal s a fszerekkel. Pogcskat formzunk belle, majd lisztbe forgatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszk, a pogcsk fels rszt bekenhetjk olajjal, s 15 – 20 perc alatt elmelegtett stben, kzepes hfokon (gz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) kszre stjk.


HAL SPANYOLOSAN
Hozzvalk: 40 dkg heck trzs vagy egyb halfil (tengeri v. desvzi), fl citrom, 2 teskanl piros paprika, 30 dkg barna rizs, 1 nagy fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4db babrlevl, 3dl szraz fehr bor, 20 dkg mirelit zldbors, 20 dkg mirelit brokkoli, s, kshegynyi sfrny, 4-5 evkanlnyi olaj Az elksztett heck trzset 2 ujjnyis darabokra vgjuk (Egyb halakat nagyobb darabokra vgjuk), Enyhn beszzuk, megcsepegtetjk citromlvel, s sszekeverjk a piros paprikval. llni hagyjuk. Az aprra vgott vrshagymt szva, az olajon tproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt is. Beletesszk az aprra trdelt babrlevelet, a pcolt halat, s felntjk a fehr borral. Hozzadunk mg a rizs ktszeresnek megfelel vizet, felforraljuk. Beletesszk a rizst, s kb. 15 percig forraljuk.(Addig, amg jl magba szvja a vizet, de mg „tocsogs”, s a rizs kemny) Ekkor belekeverjk a zldborst, az aprra vgott brokkolit, a kshegynyi sfrnyt, vagy kurkumt Tzll tlba tesszk, s lefedve 30-40 percig stjk a stben 200-220 Celsius fokon.


TKS – DIS BEIGLI TKS – GESZTENYS BEIGLI
A tszthoz: 40 dkg teljes kirls bzalisztet elmorzsolunk 5 dkg vajjal, s 1 dl olajjal. Hozzkevernk ½ dl langyos vzben feloldott 2 dkg lesztt, 8 dkg mzet, 1 egsz tojst, 1 kk. rlt fahjat, ½ kk. rlt gymbrt, s annyi tejflt, hogy jl gyrhat (kicsit kemnyebb) tsztt kapjunk. 2 rd lesz belle. A tltelkhez lereszelnk ½ kg sttkt, s 15 – 20 dkg mzet hozzadva tproljuk. Tks – dis beigli tltelke: ½ kg sttk + 20 dkg darlt di Tks -- gesztenys beigli tltelke: ½ kg sttk + 1 csomag gesztenyemassza A tsztbl 2 cipt formzunk, majd 20 perc pihentets utn kinyjtjuk ket, 2-3 ek. kukoricadart vagy bzacsrt szrunk r. Rtesszk a tltelket, s feltekerjk. Tetejt villval dsztjk, tojssal kenjk meg. 10 – 15 perc jabb pihentets utn elmelegtett stben 200 Celsius fokon 30 – 40 percig stjk.


MKOS POGCSA
Hozzvalk: 0,5 kg teljes kirls bzaliszt, 2 tk. s, 1 dl olaj, 1 tojs, 2,5 dkg leszt, 4-5 ek. szemes mk, 2 dl tejfl A lisztet sszemorzsoljuk az olajjal; majd 1 egsz tojst s ½ dl langyos vzben feloldott lesztt tesznk hozz. Szemes mk kerl mg a tsztba, s annyi tejfll (kb. 2 dl) hogy az edny faltl elvljon. sszedagasztjuk, majd 20 perc pihentets utn, ujjnyi vastagra sodorjuk, s pici pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. jabb 10 – 15 percnyi pihentets utn elmelegtett stben, 220 Celsius fokon, 10 – 15 perc alatt megsl.


ALMA_POR_KINAI KEL SALTA
Hozzvalk: 2 db des alma, 20 cm-nyi pr darab, 40-50 dkg knai kel, 4 dl natr joghurt, 2 evkanl citrom l, 1 teskanl s, fehr bors Az almt nagyobb kockkra, a prt vkony karikkra, a kelt vkony cskokra vgjuk. Az ntet hozzvalit sszekeverjk, s rntjk az sszekevert zldsgekre.


KOCSIS SALTA
Hozzvalk: 60-80 dkg savany kposzta, 3-4 gerezd zzott fokhagyma, 2 tk. rlt piros paprika, 1 mk. borsikaf v. rlt bors zls szerint, 4-5 ek. Olaj. A kposztt megkstoljuk, ha kell, tmossuk. (Knnyebben rghat, ha a kposztt tvagdossuk). Az sszes hozzvalt sszekeverjk, s hagyjuk, hogy az zei jl sszerjenek.


STTKS STI
Hozzvalk: 6 dkg sima liszt, 6 dkg teljes kirls liszt, 4 dkg barna cukor, 6 dkg mz, 4 evkanl olaj, 1 db tojs, 15 dkg slt tk, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvra vgott di, 1 mokks kanl szdabikarbna, 2 teskanl mzes stemny fszer sszekeverjk a tojst, az olajat, a cukrot, a mzet, a villval sszetrt tkt. Hozzadjuk a szdabikarbnval kevert liszteket. Beletesszk a mazsolt s a dit. Stpaprral blelt tepsibe evkanllal halmokat tesznk, s villval kicsit ellaptjuk ezeket. 200 fokra elmelegtett (gzstnl kzepes hfok) 10-12 perc alatt kszre stjk.




Sttks, paradicsomos bableves

Hozzvalk: 15 dkg szraz bab, 30 dkg sttk, 2 fej vrshagyma, 5 dl paradicsom l, 4 gerezd fokhagyma, 1 kicsi zeller, 0 szl srgarpa, 1 teskanl kakukkf, 1 teskanl oregn, 2 babrlevl, s, 4 evkanl olaj.

A babot beztatjuk, majd flpuhra fzzk. Az aprra vgott hagymt az olajon megproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt, kis darabokra vgott zellert s srgarpt. Pr percig mg egytt proljuk. Hozzadjuk a fszereket, majd felntjk a paradicsomlvel, vzzel, s beletesszk a babot is. 10-15 percnyi forrals utn beletesszk a felkockzott sttkt is, majd kszre fzzk.

Hal, brokkoli, hagyma stb. szezmos bundban

Hozzvalk a bundhoz: 2 tojs, 20 dkg feles liszt, szdavz, s, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg szezmmag, olaj, s

A tojsokbl, lisztbl, szdbl, sajtbl sr palacsinta masszt ksztnk. Beleforgatjuk, amit bundzni szeretnnk s kiolajozott teflon serpenyben tesszk. Megszrjuk szezmmaggal, s fed alatt lass tzn megstjk mindkt oldalt.

Tlttt ckla

Hozzvalk: 4 kzepes ckla, 1 alma, 1 kicsi prhagyma, 10 dkg mirelit kukorica, citroml v. almaecet, mz s

A cklkat alaposan megmossuk, majd a stben megstjk. Felvgjuk, belsejket kikaparjuk, sszekeverjk az aprra vgott almval, prval, kukoricval. Kellemesen savanyksra zestjk, majd visszantjk a ckla hjba.
 
J reggelt

 

 
Fot mvszek oldalai
 
Kpzmvsz hobbi oldalak
 
Akik segtettek a portlptsben
 
Virg
 
Msodik oldalam
 
Linkcsere
 
Kedvenc linkeim
 
Szerencse man
 
Ltogatk szma
Induls: 2005-08-21
 
rj nekem

 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Kvzzunk.....
 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!