TANKONYHA - EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS JEGYÉBEN
HAGYMALEVES Hozzávalók: 4 nagyobb vöröshagyma, olaj, só, 2-3 ek. liszt, 0,5-1 dl főzőtejszín A hagymákat meghámozunk, vastagabb karikákra vágjuk. Pár kanál olajon megsózva átpároljuk, s a liszttel megszórjuk. Átkeverjük, s felöntjük 1 liternyi vízzel. Ízesíthetjük natúr ételízesítővel. Ha kell, még sózzuk, s puhára főzzük. Amikor elkészült, belekeverünk 0,5 – 1 dl főzőtejszínt. A betétje pirított rozskenyér szelet ráolvasztott sajttal.
MARINÍROZOTT CSIRKECOMB Hozzávalók: 4 kisebb csirkecomb, 5 ek. kechup, 3 ek. mustár, 5 gerezd fokhagyma zúzva, 1 kk. borsikafű, ½ kk. őrölt kömény, ½ kk. majoranna, 1 tk. só, 0,5 dl olaj A hozzávalókban felsoroltakat összekeverjük, majd alaposan bedörzsöljük a csirkecombokba, s néhány órán át érleljük. Jénai tálba fektetve sütjük át a húst közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) először lefedve 20 percig, majd fedő nélkül még 10 – 15 percet.
KAPROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA KÖLESSEL Hozzávalók: 30 dkg darált pulyka, 12 dkg köles, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál borsikafű, 8 db savanyú káposzta levél, 50 dkg szálas savanyú káposzta, 50 dkg édes káposzta, 3-4 teáskanálnyi kapor, 5 dl natúr joghurt, só, 4-5 evőkanálnyi olaj Az apróra vágott vöröshagymát sóval az olajon átpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Összekeverjük a darált húst a hagymával, 0,5 teáskanálnyi sóval, a borsikafűvel. 8 egyenlő részre osztjuk, s lazán a levelekbe töltjük. Tűzálló tálba tesszük a töltött káposztákat, s villával kicsit megszurkáljuk. Rátesszük a joghurt felét, s a kapor felét is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Rátesszük az apróra vágott, a maradék joghurttal, kaporral összekevert káposztát. Fedővel lefedve sütőben 220 Celsius fokon 60 perc alatt készül el. Frissen kovászolt káposztából is készülhet, ilyenkor a levét használjuk felöntésül.
HALPOGÁCSA Hozzávalók: 40 dkg friss vagy mirelit tonhal, 20 dkg burgonya, 1 tojás, 4 dkg reszelt Trappista vagy Eidami sajt Fűszerek: só borsikafű, szerecsendió, petrezselyem A halat ledaráljuk, s összekeverjük a reszelt burgonyával, a tojással és a fűszerekkel. Pogácsákat formázunk belőle, majd lisztbe forgatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük, a pogácsák felső részét bekenhetjük olajjal, s 15 – 20 perc alatt előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) készre sütjük.
HAL SPANYOLOSAN Hozzávalók: 40 dkg heck törzs vagy egyéb halfilé (tengeri v. édesvízi), fél citrom, 2 teáskanál piros paprika, 30 dkg barna rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4db babérlevél, 3dl száraz fehér bor, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg mirelit brokkoli, só, késhegynyi sáfrány, 4-5 evőkanálnyi olaj Az előkészített heck törzset 2 ujjnyis darabokra vágjuk (Egyéb halakat nagyobb darabokra vágjuk), Enyhén besózzuk, megcsepegtetjük citromlével, s összekeverjük a piros paprikával. Állni hagyjuk. Az apróra vágott vöröshagymát sózva, az olajon átpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Beletesszük az apróra tördelt babérlevelet, a pácolt halat, s felöntjük a fehér borral. Hozzáadunk még a rizs kétszeresének megfelelő vizet, felforraljuk. Beletesszük a rizst, s kb. 15 percig forraljuk.(Addig, amíg jól magába szívja a vizet, de még „tocsogós”, s a rizs kemény) Ekkor belekeverjük a zöldborsót, az apróra vágott brokkolit, a késhegynyi sáfrányt, vagy kurkumát Tűzálló tálba tesszük, s lefedve 30-40 percig sütjük a sütőben 200-220 Celsius fokon.
TÖKÖS – DIÓS BEIGLI TÖKÖS – GESZTENYÉS BEIGLI A tésztához: 40 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet elmorzsolunk 5 dkg vajjal, s 1 dl olajjal. Hozzákeverünk ½ dl langyos vízben feloldott 2 dkg élesztőt, 8 dkg mézet, 1 egész tojást, 1 kk. őrölt fahéjat, ½ kk. őrölt gyömbért, s annyi tejfölt, hogy jól gyúrható (kicsit keményebb) tésztát kapjunk. 2 rúd lesz belőle. A töltelékhez lereszelünk ½ kg sütőtököt, s 15 – 20 dkg mézet hozzáadva átpároljuk. Tökös – diós beigli tölteléke: ½ kg sütőtök + 20 dkg darált dió Tökös -- gesztenyés beigli tölteléke: ½ kg sütőtök + 1 csomag gesztenyemassza A tésztából 2 cipót formázunk, majd 20 perc pihentetés után kinyújtjuk őket, 2-3 ek. kukoricadarát vagy búzacsírát szórunk rá. Rátesszük a tölteléket, s feltekerjük. Tetejét villával díszítjük, tojással kenjük meg. 10 – 15 perc újabb pihentetés után előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 30 – 40 percig sütjük.
MÁKOS POGÁCSA Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 tk. só, 1 dl olaj, 1 tojás, 2,5 dkg éleszt, 4-5 ek. szemes mák, 2 dl tejföl A lisztet összemorzsoljuk az olajjal; majd 1 egész tojást és ½ dl langyos vízben feloldott élesztőt teszünk hozzá. Szemes mák kerül még a tésztába, s annyi tejföll (kb. 2 dl) hogy az edény falától elváljon. Összedagasztjuk, majd 20 perc pihentetés után, ujjnyi vastagra sodorjuk, s pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Újabb 10 – 15 percnyi pihentetés után előmelegített sütőben, 220 Celsius fokon, 10 – 15 perc alatt megsül.
ALMA_PORÉ_KINAI KEL SALÁTA Hozzávalók: 2 db édes alma, 20 cm-nyi póré darab, 40-50 dkg kínai kel, 4 dl natúr joghurt, 2 evőkanál citrom lé, 1 teáskanál só, fehér bors Az almát nagyobb kockákra, a pórét vékony karikákra, a kelt vékony csíkokra vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük az összekevert zöldségekre.
KOCSIS SALÁTA Hozzávalók: 60-80 dkg savanyú káposzta, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tk. őrölt piros paprika, 1 mk. borsikafű v. őrölt bors ízlés szerint, 4-5 ek. Olaj. A káposztát megkóstoljuk, ha kell, átmossuk. (Könnyebben rágható, ha a káposztát átvagdossuk). Az összes hozzávalót összekeverjük, s hagyjuk, hogy az ízei jól összeérjenek.
SÜTŐTÖKÖS SÜTI Hozzávalók: 6 dkg sima liszt, 6 dkg teljes kiőrlésű liszt, 4 dkg barna cukor, 6 dkg méz, 4 evőkanál olaj, 1 db tojás, 15 dkg sült tök, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvára vágott dió, 1 mokkás kanál szódabikarbóna, 2 teáskanál mézes sütemény fűszer Összekeverjük a tojást, az olajat, a cukrot, a mézet, a villával összetört tököt. Hozzáadjuk a szódabikarbónával kevert liszteket. Beletesszük a mazsolát és a diót. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal halmokat teszünk, s villával kicsit ellapítjuk ezeket. 200 fokra előmelegített (gázsütőnél közepes hőfok) 10-12 perc alatt készre sütjük.
Sütőtökös, paradicsomos bableves
Hozzávalók: 15 dkg száraz bab, 30 dkg sütőtök, 2 fej vöröshagyma, 5 dl paradicsom lé, 4 gerezd fokhagyma, 1 kicsi zeller, 0 szál sárgarépa, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál oregánó, 2 babérlevél, só, 4 evőkanál olaj.
A babot beáztatjuk, majd félpuhára főzzük. Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kis darabokra vágott zellert és sárgarépát. Pár percig még együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, majd felöntjük a paradicsomlével, vízzel, s beletesszük a babot is. 10-15 percnyi forralás után beletesszük a felkockázott sütőtököt is, majd készre főzzük.
Hal, brokkoli, hagyma stb. szezámos bundában
Hozzávalók a bundához: 2 tojás, 20 dkg feles liszt, szódavíz, só, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg szezámmag, olaj, só
A tojásokból, lisztből, szódából, sajtból sűrű palacsinta masszát készítünk. Beleforgatjuk, amit bundázni szeretnénk és kiolajozott teflon serpenyőben tesszük. Megszórjuk szezámmaggal, s fedő alatt lassú tűzön megsütjük mindkét oldalát.
Töltött cékla
Hozzávalók: 4 közepes cékla, 1 alma, 1 kicsi póréhagyma, 10 dkg mirelit kukorica, citromlé v. almaecet, méz só
A céklákat alaposan megmossuk, majd a sütőben megsütjük. Felvágjuk, belsejüket kikaparjuk, összekeverjük az apróra vágott almával, póréval, kukoricával. Kellemesen savanykásra ízesítjük, majd visszaöntjük a cékla héjába. |