
TANKONYHA - EGSZSGES TPLLKOZS JEGYBEN
HAGYMALEVES Hozzvalk: 4 nagyobb vrshagyma, olaj, s, 2-3 ek. liszt, 0,5-1 dl fztejszn A hagymkat meghmozunk, vastagabb karikkra vgjuk. Pr kanl olajon megszva tproljuk, s a liszttel megszrjuk. tkeverjk, s felntjk 1 liternyi vzzel. zesthetjk natr telzestvel. Ha kell, mg szzuk, s puhra fzzk. Amikor elkszlt, belekevernk 0,5 – 1 dl fztejsznt. A bettje pirtott rozskenyr szelet rolvasztott sajttal.
MARINROZOTT CSIRKECOMB Hozzvalk: 4 kisebb csirkecomb, 5 ek. kechup, 3 ek. mustr, 5 gerezd fokhagyma zzva, 1 kk. borsikaf, ½ kk. rlt kmny, ½ kk. majoranna, 1 tk. s, 0,5 dl olaj A hozzvalkban felsoroltakat sszekeverjk, majd alaposan bedrzsljk a csirkecombokba, s nhny rn t rleljk. Jnai tlba fektetve stjk t a hst kzepes hfokon (gz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) elszr lefedve 20 percig, majd fed nlkl mg 10 – 15 percet.
KAPROS TLTTT KPOSZTA KLESSEL Hozzvalk: 30 dkg darlt pulyka, 12 dkg kles, 1 kzepes fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 teskanl borsikaf, 8 db savany kposzta levl, 50 dkg szlas savany kposzta, 50 dkg des kposzta, 3-4 teskanlnyi kapor, 5 dl natr joghurt, s, 4-5 evkanlnyi olaj Az aprra vgott vrshagymt sval az olajon tproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt. sszekeverjk a darlt hst a hagymval, 0,5 teskanlnyi sval, a borsikafvel. 8 egyenl rszre osztjuk, s lazn a levelekbe tltjk. Tzll tlba tesszk a tlttt kposztkat, s villval kicsit megszurkljuk. Rtesszk a joghurt felt, s a kapor felt is. Felntjk annyi vzzel, amennyi flig ellepi. Rtesszk az aprra vgott, a maradk joghurttal, kaporral sszekevert kposztt. Fedvel lefedve stben 220 Celsius fokon 60 perc alatt kszl el. Frissen kovszolt kposztbl is kszlhet, ilyenkor a levt hasznljuk felntsl.
HALPOGCSA Hozzvalk: 40 dkg friss vagy mirelit tonhal, 20 dkg burgonya, 1 tojs, 4 dkg reszelt Trappista vagy Eidami sajt Fszerek: s borsikaf, szerecsendi, petrezselyem A halat ledarljuk, s sszekeverjk a reszelt burgonyval, a tojssal s a fszerekkel. Pogcskat formzunk belle, majd lisztbe forgatjuk. Kiolajozott tepsibe tesszk, a pogcsk fels rszt bekenhetjk olajjal, s 15 – 20 perc alatt elmelegtett stben, kzepes hfokon (gz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok) kszre stjk.
HAL SPANYOLOSAN Hozzvalk: 40 dkg heck trzs vagy egyb halfil (tengeri v. desvzi), fl citrom, 2 teskanl piros paprika, 30 dkg barna rizs, 1 nagy fej vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4db babrlevl, 3dl szraz fehr bor, 20 dkg mirelit zldbors, 20 dkg mirelit brokkoli, s, kshegynyi sfrny, 4-5 evkanlnyi olaj Az elksztett heck trzset 2 ujjnyis darabokra vgjuk (Egyb halakat nagyobb darabokra vgjuk), Enyhn beszzuk, megcsepegtetjk citromlvel, s sszekeverjk a piros paprikval. llni hagyjuk. Az aprra vgott vrshagymt szva, az olajon tproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt is. Beletesszk az aprra trdelt babrlevelet, a pcolt halat, s felntjk a fehr borral. Hozzadunk mg a rizs ktszeresnek megfelel vizet, felforraljuk. Beletesszk a rizst, s kb. 15 percig forraljuk.(Addig, amg jl magba szvja a vizet, de mg „tocsogs”, s a rizs kemny) Ekkor belekeverjk a zldborst, az aprra vgott brokkolit, a kshegynyi sfrnyt, vagy kurkumt Tzll tlba tesszk, s lefedve 30-40 percig stjk a stben 200-220 Celsius fokon.
TKS – DIS BEIGLI TKS – GESZTENYS BEIGLI A tszthoz: 40 dkg teljes kirls bzalisztet elmorzsolunk 5 dkg vajjal, s 1 dl olajjal. Hozzkevernk ½ dl langyos vzben feloldott 2 dkg lesztt, 8 dkg mzet, 1 egsz tojst, 1 kk. rlt fahjat, ½ kk. rlt gymbrt, s annyi tejflt, hogy jl gyrhat (kicsit kemnyebb) tsztt kapjunk. 2 rd lesz belle. A tltelkhez lereszelnk ½ kg sttkt, s 15 – 20 dkg mzet hozzadva tproljuk. Tks – dis beigli tltelke: ½ kg sttk + 20 dkg darlt di Tks -- gesztenys beigli tltelke: ½ kg sttk + 1 csomag gesztenyemassza A tsztbl 2 cipt formzunk, majd 20 perc pihentets utn kinyjtjuk ket, 2-3 ek. kukoricadart vagy bzacsrt szrunk r. Rtesszk a tltelket, s feltekerjk. Tetejt villval dsztjk, tojssal kenjk meg. 10 – 15 perc jabb pihentets utn elmelegtett stben 200 Celsius fokon 30 – 40 percig stjk.
MKOS POGCSA Hozzvalk: 0,5 kg teljes kirls bzaliszt, 2 tk. s, 1 dl olaj, 1 tojs, 2,5 dkg leszt, 4-5 ek. szemes mk, 2 dl tejfl A lisztet sszemorzsoljuk az olajjal; majd 1 egsz tojst s ½ dl langyos vzben feloldott lesztt tesznk hozz. Szemes mk kerl mg a tsztba, s annyi tejfll (kb. 2 dl) hogy az edny faltl elvljon. sszedagasztjuk, majd 20 perc pihentets utn, ujjnyi vastagra sodorjuk, s pici pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. jabb 10 – 15 percnyi pihentets utn elmelegtett stben, 220 Celsius fokon, 10 – 15 perc alatt megsl.
ALMA_POR_KINAI KEL SALTA Hozzvalk: 2 db des alma, 20 cm-nyi pr darab, 40-50 dkg knai kel, 4 dl natr joghurt, 2 evkanl citrom l, 1 teskanl s, fehr bors Az almt nagyobb kockkra, a prt vkony karikkra, a kelt vkony cskokra vgjuk. Az ntet hozzvalit sszekeverjk, s rntjk az sszekevert zldsgekre.
KOCSIS SALTA Hozzvalk: 60-80 dkg savany kposzta, 3-4 gerezd zzott fokhagyma, 2 tk. rlt piros paprika, 1 mk. borsikaf v. rlt bors zls szerint, 4-5 ek. Olaj. A kposztt megkstoljuk, ha kell, tmossuk. (Knnyebben rghat, ha a kposztt tvagdossuk). Az sszes hozzvalt sszekeverjk, s hagyjuk, hogy az zei jl sszerjenek.
STTKS STI Hozzvalk: 6 dkg sima liszt, 6 dkg teljes kirls liszt, 4 dkg barna cukor, 6 dkg mz, 4 evkanl olaj, 1 db tojs, 15 dkg slt tk, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvra vgott di, 1 mokks kanl szdabikarbna, 2 teskanl mzes stemny fszer sszekeverjk a tojst, az olajat, a cukrot, a mzet, a villval sszetrt tkt. Hozzadjuk a szdabikarbnval kevert liszteket. Beletesszk a mazsolt s a dit. Stpaprral blelt tepsibe evkanllal halmokat tesznk, s villval kicsit ellaptjuk ezeket. 200 fokra elmelegtett (gzstnl kzepes hfok) 10-12 perc alatt kszre stjk.

Sttks, paradicsomos bableves
Hozzvalk: 15 dkg szraz bab, 30 dkg sttk, 2 fej vrshagyma, 5 dl paradicsom l, 4 gerezd fokhagyma, 1 kicsi zeller, 0 szl srgarpa, 1 teskanl kakukkf, 1 teskanl oregn, 2 babrlevl, s, 4 evkanl olaj.
A babot beztatjuk, majd flpuhra fzzk. Az aprra vgott hagymt az olajon megproljuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt, kis darabokra vgott zellert s srgarpt. Pr percig mg egytt proljuk. Hozzadjuk a fszereket, majd felntjk a paradicsomlvel, vzzel, s beletesszk a babot is. 10-15 percnyi forrals utn beletesszk a felkockzott sttkt is, majd kszre fzzk.
Hal, brokkoli, hagyma stb. szezmos bundban
Hozzvalk a bundhoz: 2 tojs, 20 dkg feles liszt, szdavz, s, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg szezmmag, olaj, s
A tojsokbl, lisztbl, szdbl, sajtbl sr palacsinta masszt ksztnk. Beleforgatjuk, amit bundzni szeretnnk s kiolajozott teflon serpenyben tesszk. Megszrjuk szezmmaggal, s fed alatt lass tzn megstjk mindkt oldalt.
Tlttt ckla
Hozzvalk: 4 kzepes ckla, 1 alma, 1 kicsi prhagyma, 10 dkg mirelit kukorica, citroml v. almaecet, mz s
A cklkat alaposan megmossuk, majd a stben megstjk. Felvgjuk, belsejket kikaparjuk, sszekeverjk az aprra vgott almval, prval, kukoricval. Kellemesen savanyksra zestjk, majd visszantjk a ckla hjba. |